10 de març 2005

G. A. Kholm: entre la revolució i l'estable (I)

I. Naixement. Els mascles Kholm.Giorgiy Andrèievitx Kholm (Barnebobolna 1876-1944)


Giorgiy Kholm neix l'any 1876 a Bernebobolna, al Caucas Occidental (actual Molvània), al si d'una família de la petita burgesia que atravessa moments econòmicament delicats. En saber que espera un altre fill (el cinquè) el pare, Andreiy Mikhàilovitx Kholm, un rendista vingut a menys, s'acaba el vas de vodka d'un glop, anuncia que se'n va a comprar tabac, agafa el barret i la capa i abandona precipitadament el domicili familiar. Posteriorment, els veïns afirmarien haver-lo vist córrer muntanyes amunt "com posseït pel dimoni".

La família Kholm abans del naixement de Giorgiy (arxiu familiar)


La família Kholm després del naixement de Girogiy (arxiu familiar)

Efectivament, el pare no torna mai més de les muntanyes i en aquest episodi es deixa entreveure ja el caràcter ferèstec i indomable dels mascles Kholm (combinat amb la tendència secular dels mascles caucàsics a amagar-se a les muntanyes). L'avi de Giorgiy, Mikhail Fedòrovitx, tenia ja fama d'home taciturn i insociable. A les cartes de Giorgy a la seva futura promesa Martova s'hi menciona una anècdota que havia sentit contar a la seva tia, probablement apòcrifa (l'anècdota), segons la qual l'avi Mikhail (de qui Giorgy heredaria l'expressió absent) s'hauria passat disset anys sense pronunciar una sola paraula. El lapse silenciós acabaria bruscament una matinada quan, sorprés per la seva dona a l'estable, aferrat a la gropa d'una ovella, amb els pantalons abaixats i davant la pregunta "Mikhail Fedòrovitx, Mikhail Fedòrovitx, què hi fas aquí a aquestes hores?", hauria exclamat: "Si et dic que li estic posant el termòmetre, t'ho creuràs?"

L'avi de Giorgiy l'any 1814 (Imatge cedida per l'Ateneu Caucasià de Lliurepensadors)


L'avi de Giorgiy l'any 1815 (Arxiu històric del Pòsit de Pescadors de Novogorod i la Geltrovna)L'avi de Girogiy l'any 1816 (Arxiu del Sanatori de Sant Bòiev, antic San Baudíliev)

Propera entrega:

Els decisius anys de l'Escola Caucàsica Progressista

L'amistat d'infància amb el poeta Yuri Maragàlliev.